Stor gave fra Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge – vi kan nå starte et prosjekt for å bedre beredskapen i Nord !

LA1H Harstadgruppen har fått positiv tilbakemelding på sin søknad om støtte til å etablere et Internett uavhengig Tale og Data Nettverk mellom byene i Troms med sidegreiner til Vesterålen og Narvik.

Søknaden er innvilget og dette er et samarbeid mellom alle gruppene i Troms: Harstadgruppen, Tromsøgruppen og Midt-Tromsgruppen.

Prosjektets budsjett er totalt på ca. 630 000,- kr. og av dette bidrar Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge med ca. 450 000,- kr.

Dette er en merkedag for radioamatørene i Troms – vi får nå realisert et viktig prosjekt som kommer samfunnet til nytte ved kriser og katastrofer. 

Prosjektet fokuserer på følgende leveranser:

  • etablere et stamnett (Harstad – Tromsø – Midt-Troms) med sidegreiner til Vesterålen og Narvik
  • bedre den lokale/regionale dekningen
  • få på plass sluttbruker utstyr og avtaler som sikrer at dette blir brukt når kriser/katastrofer inntreffer.

Tale delen er FM over VHF og Data delen er basert på Winlink og APRS.

Viktige interessenter i dette arbeidet er beredskaps organisasjoner både på fylkes nivå og på kommune nivå. Vi starter nå arbeidet med å få på plass forpliktende avtaler.

Prosjektet kan få stor betydning for markedsføring av radioamatørenes rolle og samfunnsansvar i beredskapssammenheng. Det vil hjelpe oss med rekruttering og gi oss økt synlighet.

Samtidig blir dette krevende – vår drift av nettverket med tilhørende tjenester – må styrkes gjennom at gruppene bygger kompetanse og dublert kapasitet. 

Vi har nå en unik mulighet til å jobbe godt sammen på tvers av gruppene og fagområdene.  

I 2023 fikk Harstadgruppen pengegave fra Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge for å styrke sin kapasitet innen Søk og Redning. I 2024 får vi denne fine pengegaven, fra samme giver,  som vil bidra til å løfte hele radioamatør miljøet i Troms og til styrke vår evne til å støtte samfunnet når kriser og katastrofer inntreffer.

Vi har jobbet hardt med dette siden i april 2024 – tusen takk til alle som har bidratt og til Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge for sitt meget viktige bidrag.

Harstad 23. september 24

Per Dybvik
Leder Harstadgruppen av NRRL